Monday, November 9, 2009

呕血的karangan=o=

那天邱姐给我看了一篇karangan
在网上的~
想要实地去看看的
可按按下面这个link^^
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=179346140&blogId=314403009

看完之后
连我这个马来文不是很好的
都当场傻眼O.o~

Soklan:

Dalam perjalanan pulang dari sekolah. Anda ternampak satu kejadian kebakaran di sebuah rumah. Ceritakan pengalaman anda membantu menyelamatkan mangsa kebakaran itu…

Jawapan:

Pada hari Isnin minggu lalu yang sudah pun berlalu aku pulang dari sekolah kira-kira jam 5 petang. Petang itu sungguh indah. Seperti biasa, aku pulang ikut jalan yang biasa saya lalu. Ketika on the way pulang, aku ternampak asap yang berwarna hitam berkepul-kepul keluar dari celah bukit. Aku mendayung basikal tuaku yang masih lagi muda dan cantik itu dengan pantas sekali menuju ke tempat yang dituju.

Beberapa saat kemudian aku pun tiba di tempat yang dituju. Tiba-tiba, kedua-dua bijik mata aku melihat sebiji rumah yang sedang hangus terbakar. Dengan segera aku menelefon pihak bomba dan penyelamat cawangan Kampung Tengah. Kampung Tengah terletak di sebelah Kampung Tepi.

Aku ternampak seorang mak cik tua yang sudah tua sedang menangis di sebelah rumah yang terbakar itu. Tanpa segan dan silunya aku mendekati mak cik yang tua itu. Nama beliau ialah Tipah Tertipu Binti Bohong. Beliau berumur 97 tahun dan 2 bulan 3 hari. Beberapa minit selepas itu, pihak bomba yang saya call tadi pun tiba dengan selamat di tempat kejadian. Dengan perasaan yakin dan konfidennya aku menolong pihak bomba memadamkan kebakaran tersebut.

Beberapa jam selepas itu, api yang besar tadi telah berjaya dipadamkan. Pihak bomba bersorak tanda gembira. Pihak bomba juga berterima kasih kepada aku kerana keberanian dan kejujuran aku. Mak cik tua yang sudah tua tadi telah dibawa ke hospital yang berdekatan menggunakan ambulan yang cantik sekali. Akibat kebakaran tersebut, mak cik Tipah dan seluruh family dia telah hilang tempat berteduh. Ketua bomba dan penyelamat mengesahkan bahawa kebakaran itu berpunca daripada api. Kalau tiada api maka tiadalah kebakaran.

Aku bersyukur kerana tiada seorang pun yang mampos. Pihak bomba menasihati orang kampung supaya berhati-hati di jalan raya. Pandu cermat jiwa selamat. Ingatlah orang yang tersayang. Anda mampu mengubahnya.

如果我是他的老师的话
我会当场昏倒@.@
写这篇文章的还是个马来同学==
真得炸到!!!

--------------------------
上次有人问到
bukit merah在哪里~
我问过我妈~
她说是在太平那里的^-^

大家在假期时
不妨去玩玩~~~

在我家小妹生日的那一篇po
我最后有提及最近出现在我学院附近的危险人物
有博友问怎么可疑危险法?
那位可疑人物看到我们独自走去拿车时
会从后面掠夺我们的手袋或laptop~

这些case在之前试过~
这时我们的导师告诉我们的~
所以我们都尽量不单独走过那条巷子~


6 comments:

≧ω≦ 蔚児 ♥ шзιž ♥ said...

妈呀~! 我这种马来痴呆儿也不会写成酱呗…
那位马来豿真的是笨得可以~

♥siew♥ said...

omg,那篇作文真的是......
我之前也看过类似的
不过是英文的
老师拿给我们看的
然后真的是笑到没话说XD

哇老,抢东西的?
光天化日之下那么大胆>_<

话说我们也是和朋友讨论着要去bukit merahXD

yenling眼泪。。。 said...

哈哈,这篇竟然是马来学生写的?
太丢马来人的脸了吧。。。
还有你之前写那片世界末日的,
我也很担心,真的会有这一天吗?
我好怕,不想就这样过完我的人生。。。。

SheR♥豹纹...^^ said...

if me,
i see 2paragraph,
i jz throw the paper out liao~

夏娃公主 said...

LoLL..老实说,我的马来文很差...
所以没看 >.< 哈哈...
你哦,去上课记得要小心啊..有危险人物,真的好可怕~
还有,加油咯~^^每天都要对你们说加油,已经是我的习惯了~

七仔 CJ said...

哇哇哇~~~炸到!!!!

Kalau tiada api maka tiadalah kebakaran..
哈哈~
最后还写 jalan raya 的..
swt.. >_<

Ratings and Recommendations by outbrain